Deputat de Constanța

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image

Bilanţ legislativ pentru anul 2016

image

A fost o sesiune parlamentară încununată de mai multe succese legislative personale. Recunosc faptul că nu mă aşteptam ca trei proiecte elaborate de mine, ca unic iniţiator, să fie adoptate, iar o a patra să mai aştepte doar votul final al Camerei, având deja întocmit un raport de adoptare. La începutul legislaturii, deşi în Constituţie scrie negru pe alb că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare, percepţia mea de tânăr parlamentar era că instituţia fundamentală nu face decât să adopte ordonanţele Guvernului, iar orice altă iniţiativă venită din partea deputaţilor şi senatorilor este respinsă, fără prea multă lecturare, pentru că Guvernul dădea un punct de vedere negativ şi asta era „sfânt”! Acest lucru nu m-a descurajat să propun un set de iniţiative legislative, care am convingerea că fac bine ţării mele şi cetăţenilor care m-au ales. Mă bucur că aproape toţi colegii mei parlamentari au redescoperit că principala funcţie constituţională a Parlamentului este elaborarea de legi şi au tratat cu mai multă atenţie iniţiativele venite din parte deputaţilor şi senatorilor. Le mulţumesc parlamentarilor, de la toate grupurile parlamentare, care au susţinut şi votat proiectele mele:

  • Legea nr. 20/2016 – prin care toate achiziţiile publice trebuie să se desfăşoare transparent, prin sistemul electronic de achiziţii;
  • Legea nr. 114/2016 – care reglementează pentru prima dată posibilitatea practicării acvaculturii marine în România;
  • Lege, votată în unanimitate, privind creşterea calităţii în construcţii, care instituie garanţii obligatorii pentru lucrări publice, de minimum 5 ani pentru autostrăzi;
  • Lege privind accesul gratuit la documentele în format electronic publicate în Monitorul Oficial al României, adoptată de Senat, cu raport favorabil, care mai aşteaptă doar votul plenului Camerei Deputaţilor.”

Aceste succese legislative mi-au dat foarte mult curaj, motiv pentru care vreau să demonstrez că parlamentarul român nu este doar un simplu ridicător de mână la voturi al căror conţinut nici nu le cunoaşte. Am început deja elaborarea mai multor iniţiative pe care intenţionez să le depun imediat ce începe sesiunea de toamnă, care este şi ultima sesiune a acestei legislaturi. Am în vedere o paletă largă de probleme cu care se confruntă  cei care m-au mandatat să-i reprezint, mergând de la probleme privind circulaţia pe drumurile publice şi până la managementul deşeurilor de la noi din ţară.