Deputat de Constanța

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image

Condiţiile în care voi vota bugetul de stat pentru anul 2016

    imageNu cred că sunt primul care spune că bugetul pentru anul următor trebuie să fie un buget extrem de bine construit, pentru că asupra sa apasă presiuni din cel puţin trei direcţii. Astfel, în primul rând, Guvernul trebuie să se asigure că toate măsurile de relaxare fiscală aprobate prin noul cod fiscal vor putea fi susţinute nu numai în 2016, ci şi în anii următori. În al doilea rând, ca unul dintre susţinătorii fervenţi ai noii legi a salarizării în domeniul public, vreau să mă asigur c
ă vor fi resurse financiare suficiente care să determine creşteri reale importante de salarii către domeniile cele mai importante pentru societatea românească: învăţământ, sănătate, apărare şi funcţionari publici. În al treilea rând, vreau să văd în bugetul pentru anul următor atât sumele corespunzătoare pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă din cadrul financiar 2014-2020, dar şi investiţii publice serioase de la bugetul nostru naţional. Acestea sunt principalele trei condiţii pe care le pun pentru susţinerea legii bugetului, atât ca membru al comisiei pentru buget, cât şi la votul final din plenul Parlamentului.

Consider că de succesul măsurilor implementate în anul 2016 depinde în mod fundamental atât creşterea economică a României pe termen lung, cât şi obiectivul nostru naţional de a adera la moneda unică europeană. Astăzi stăm minunat pe toate condiţiile de convergenţă nominală de la Maastricht. Din punctul de vedere al inflaţiei, deficitului, datoriei publice, ratei dobânzilor şi stabilităţii cursului de schimb, stăm mai bine decât state fondatoare ale euro. Problema noastră este în altă parte, mai precis în câmpul convergenţei reale. Nu avem ce căuta în zona euro atâta vreme cât un profesor sau un medic debutant câştigă 250 de euro pe lună. Nu trebuie să intrăm în zona euro câtă vreme avem exporturi puţin diversificate şi încă legate de variaţiile de curs de schimb ale leului. Nu trebuie să ne dorim să adoptăm moneda euro câtă vreme avem un şomaj atât de mare, o societate puternic ruralizată şi ocupată în agricultura de subzistenţă, atâta vreme cât investiţiile publice şi private sunt modeste, iar investitorii străini nu prea mai vine pe la noi. Eu trag marea speranţă ca dacă Guvernul va avea în vedere condiţiile pe care le pun pentru bugetul de anul viitor, mare parte dintre decalajele dintre noi şi statele din zona euro se vor reduce. Avem această şansă uriaşă, însă depinde în mod crucial de modul în care suntem în stare să o gestionăm. 2016 poate însemna anul unei explozii de prosperitate pentru români, un stimul şi mai puternic pentru creşterea economică sau poate însemna, dimpotrivă, intrarea în spirala politicilor prociclice. Eu sper că nu am uitat lecțiile trecutului.