Deputat de Constanța

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image

Cum s-a compromis în România termenul "reformă"

Florin-Gheorghe-2Câtă credibilitate mai are astăzi un om politic sau decident local atunci când se angajează că va demara „reforma”? Cred că răspunsul îl cunoaştem cu toţii. De unde provine această lipsă de încredere a cetăţenilor? Este iarăşi uşor de spus. Fără excepţie, toate perioadele electorale din ultimii douăzeci şi cinci de ani au fost marcate de promisiuni de reformă. Toate partidele politice şi toţi politicienii au clamat la unison că, dacă vor fi aleşi, vor face reformă! Din păcate, câtă reformă s-a făcut în România se poate vedea cu ochiul liber.
Reforma din educaţie! Atâta reformă am avut în educaţie, încât anual mii de posturi didactice sunt ocupate de suplinitori, pentru că dascălii de profesie au fugit de salariile mizere din sistem. Reforma se vede şi în miile de şcoli fără avize sanitare, fără încălzire, cu pereţi scorojiţi, cu băncuţele rupte şi fără materiale didactice. Reforma din educaţie se poate măsura şi prin cel mai mare număr de analfabeţi la mia de locuitori din Uniunea Europeană, la miile de copii din mediul rural care părăsesc şcoala, la miile de studenţi de elită care părăsesc definitiv ţara.
Reforma din sănătate! Şi pe aceasta România a încheiat-o! Zeci de spitale s-au închis, zeci de mii de medici au părăsit deja ţara şi nu îi vom mai recupera vreodată, miliarde de lei se duc în toate direcţiile, numai către nevoile pacienţilor nu! În cele mai multe unităţi sanitare dotările sunt la fel ca acum patru decenii, iar pacienţii trebuie să vină cu pastile şi pansamente de acasă.
Reforma din administraţie este şi ea încheiată! De la o administraţie în slujba cetăţeanului, a contribuabilului plătitor de taxe, am ajuns la ceea ce nici ipotezele teoretice nu ar fi reuşit să imagineze – un cetăţean la cheremul unei administraţii opace, ineficiente, stufoase şi incompatibile cu modul european de a răspunde problemelor cetăţenilor şi ale colectivităţilor locale.
Reforma din economie! Cred că este prima finalizată, încă de la sfârşitul anilor 90, atunci când fabrici competitive sau active strategice au fost privatizate împotriva intereselor naţionale sau au dispărut definitiv, fără ca cineva să-şi dea seama sau cineva să fie tras la răspundere.
Sărăcia în care se zbat mai bine de 30% dintre români, serviciile publice scumpe şi de proastă calitate, sunt rezultatul modului în care a fost compromisă reforma ori de câte ori a fost clamată. Majoritatea personajelor publice se înghesuie acum să spună că singura soluţie este ca reforma să vină de la Bruxelles. Voi spune şi eu ceea ce spunea Vasile Boerescu după Convenţia de la Paris „Europa ne-a ajutat ... rămâne a ne ajuta şi noi înşine!”. Aşadar, îndreptarea lucrurilor nu poate veni decât de la noi, din decizii corecte îndreptate către interesul cetăţenilor şi nu din decizii ghidate de interese particulare.