Aşteptăm cu toţii ca în zilele următoare finanţatorii externi, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, să aprobe principalele coordonate ale bugetului de stat pentru anul 2015, pentru ca ulterior acesta să ajungă în Parlament şi să fie aprobat. Pentru că încă se mai lucrează la detaliile acestui proiect, solicit Guvernului ca între capitolele bugetare să se regăsească angajamentele pe care Guvernul le-a asumat în faţa reprezentaţilor din Educaţie, în data de 27 octombrie 2014 şi anume: creşterea graduală a salariilor din învăţământ, cu 10% din 2015, creşterea bugetului alocat educaţiei şi deblocarea posturilor din învăţământ.
Am văzut cu toţii care sunt rezultatele evaluărilor UNICEF despre cât de mult pierde România pentru că nu acordă o finanţare corespunzătoare Educaţiei. Experţii internaţionali ne spun că românii şi România pierd circa 1,7 miliarde de euro pe an şi peste 17 miliarde în următorii zece ani, prin efectele generate asupra pieţei muncii şi cercetării inovării. Asigur Guvernul de sprijinul meu în adoptarea bugetului de stat pentru anul 2015, însă chiar doresc ca angajamentele asumate în faţa federaţiilor din educaţie să se regăsească între prevederile bugetare. Nu îmi doresc ca dascălii să mai treacă prin aceleaşi momente grele ca la finalul anului 2008, când Guvernul nu şi-a dus la îndeplinire angajamentul de a majora lefurile mizere din educaţie.
În linii mari, bugetul este conturat, se merge pe o creştere, dar este totuşi mai complicat, pentru că au scăzut contribuţiile sociale, ceea ce va avea un impact în anul 2015. Creştem salariile profesorilor în două tranşe, cu 5% de la 1 martie şi cu 5% de la începerea anului şcolar.